måndag 18 november 2013

Lögnen!

lögnen!

Jag har läst texten lögnen som handlar om en kille som heter Emilio.
själv tycker jag att temat i texten är Lögner, Otur/Karma och kärlek till fotboll(hur långt man är villig att gå för att lyckas).

 Texten börjar med att Emilio drar en lögn på en fotbollsträning då han säger
”inte för att skryta, men jag var faktiskt Santiagos bästa juniorspelare i fotboll. Jag spelade i Colo-Colo och blev sponsrad och allt...Om jag inte flyttat till Sverige hade jag varit proffs nu”. Lögnen som han berättade för två personer spreds så småningom så att till och med Colo-Colos tränare hörde det, men det kommer jag tillbaka till senare. Emilio ångrade lögnen direkt som han sa till sina lagkamrater Peter och Julianne.efter lögnen kunde han inte sova, han vred och vände sig i sängen men kunde inte stänga ögonen. Dagen därpå försov han sig till skolan och hans föräldrar var på jobbet. Han kunde inte fråga sina föräldrar om de kunde skriva att han var hos tandläkaren eftersom de aldrig ljuger och det var något som han beundrade hos dem. När han var framme i skolan så gick han till sin NO-lektion. Han gick snabbt till sin grupp då han hörde att Peter i laget berätta för alla i hans NO grupp att Emilio var den bästa fotbollspelaren i Chile när han bodde där. När de frågade honom om det var sant så drog han samma lögn igen som på träningen och sa att det var sant. Ryktet började sprida och allt fler personer hörde det. Sanningen är ju att han inte spelade i Colo-Colo men han spelade faktiskt fotboll i Chile och han var inte dålig heller. Han älskade sporten. Han förstod att ryktet hade blivit alltför stort och att allting var tvungen att tonas ner. När han var i matsalen tillsammans med Peter så bad han honom att låta det vara och att inte berätta det för alla men tyvärr så höll inte Peter med och sa till Emilio att han är knäpp och att han är deras hjälte.

När det var dags för nästa träning så bad P som står för (Oskar Pettersson) Emilio att komma. Han sa:
-Jag hörde ryktas om att du nästan lirat till dig A-lagströja i Colo-Colo. Okej då får vi se vad du går för på nästa träning. Jag vill gärna testa dig i en offensiv roll. Vad säger ni grabbar?
När Peter hörde det så suckade han tungt och P frågade honom vad han hade för problem med det. Emilio blev otroligt glad men samtidigt kände han medlidande med Peter som petades från sin position.

En dag när Emilio var på träning så berättade P att han har blivit han uttagen till Gothiacup . De skulle möta HIF, brommapojkarna och tillslut Colo-Colo. Inte nog med att han skulle möta Colo-Colo så ska P prata med dem och försöka få ihop en gemenas middag. Samma träning så sprang han bara därifrån.
På nätterna innan Gothia hade Emilio en mardrömmar där han fastnade i något slags tuggummi och ju mer han försökte resa sig desto större och kletigare blev tuggummit. Han satt fast i i bussen medan alla andra i hans lag bara gick ut utan att ta någon notis om honom. Han ropade men ingen hörde honom.
När det var dags att åka till Gothia tänkte Emilio på en massa bortförklaringar som han skulle kunna göra eller försöka lura alla i sitt lag med språket att han verkligen har spelat i Colo-Colo. Alltså ska han låtsats vara kompis med någon i Colo-Colo (prata med honom, men när han ska översätta vad personen säger så säger han något helt annat till sina lagkamraterna. Han drömde också på bussen att Colo-Colos plan inte kunde lyfta på grund av någon anledning.

När de väl var framme i Gothia hade schemat ändrats och de första laget som de skulle möta var Colo-Colo. Det visade sig att P kunde tala hyfsad spanska och hade snackat med Colo-Colos tränare. När Emilio kom ut genom omklädningsrummet viftade P som en galning till honom. Han pekade på honom och Emilio såg hur Colo-Colos tränare skakade på huvudet. P såg frågande ut och viftade mot honom med häftiga rörelser. Emilio gick sakta fram mot tränarna och när han var framme så sträckte han fram sin hand till Colo-Colos tränare och sa Hola.

Jag tycker att novellen var hyfsad bra men inte det bästa som jag har läst. Det som fick mig att fortsätta läsa den var att den handlade om fotboll. Jag hade gett den 3 utav 5 stjärnor eftersom det var en väldigt tråkig text. Det var ingen spänning i texten som fick en att vilja läsa vidare. Jag var nära på att ge upp flera gånger med att läsa texten men eftersom det handlar om fotboll så gav jag den ett försök.

Jag tror att texten budskap är att man inte ska ljuga och vilka konsekvenser lögner kan ha. Som ni ser kan en lögn spridas så mycket så att till och med kända personer hör det. En liten lögn. Jag rekommenderar texten för ungdomar 12-15 år eftersom det är en inte lätt men inte svår text heller. Det finns nästan inga ord i texten som är svåra.

Den viktigaste karaktären i texten är självklart Emilio eftersom han är ju huvudpersonen men utan Peter och P så hade det inte hänt något i novellen. Det var ju trots allt Peter som spred lögnen och det var P som pratade med colo-colos tränare.

Den viktigaste händelsen i texten är när själva Colo-Colos tränare hör lögnen och ska prata med Emilio.

Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att författaren har skrivit novellen få ett bra sätt. Avslutningen var väldigt bra som en film faktiskt. Avlutningen var när Emilio gick sakta fram mot tränarna och när han var framme så sträckte han fram sin hand till Colo-Colos tränare och sa Hola.

Likheten mellan denna boken och en annan bok som jag har läst är att båda handlar om fotboll och har just en speciell huvudperson. Däremot är inte novellen lika spännande och den får inte mig att vilja läsa vidare. Om jag ska jämföra novellen med något som jag själv har sett så måste det vara på fotbollsplanen där flera personer har ljugit om vilket lag de har spelat i. Oftast för att skrämma motståndarna eller för att lura tränaren för att få speltid.

torsdag 14 november 2013

Judendomen och Islam!

                                Judendomen


Judarnas heliga stad är Jerusalem som är Israels och Palestinas huvudstad. År 1949 blev Jerusalem utropad som huvudstad i Israel och den blev utropad som Palestinas huvudstad  sedan 2002. Staden består av 783 800 invånare.

 Något annat som är heligt är judendomens heliga skrift(gamla testamentet). Den består av mosesböckerna och ett antal tillägsböcker. Torah är också en del av gamla testamentet.  I Torah anser man Jesus som en vanlig person som inte har någon religiös roll.

En jude ber tre gånger dagligen med en fjärde som läggs till på sabbat och helgdagar. Deras heliga byggnad som heter synagoga som är en judisk samlingslokal avsedd för dyrkan och religiösa studier. Synagogor har byggts i alla olika möjliga stilar och storlekar. På traditionella synagogor ser man ofta just tolv fönster, som symboliserar de tolv judiska stammarna.

Judar har en viss regler när det gäller mat som kallas för Kosher och det är alltså är ett ord inom judendomen för mat som man får äta och föremål som man får använda när man lagar mat. Det kommer av ett hebreiskt ord för 'rätt' och 'riktig'. Rätt mat är mat som man tillagat enligt reglerna i Moseböckerna. Fläskkött, skaldjur och blodmat är helt förbjudet. Nötkött, får och höns är kosher(kan man äta) bara om djuret har slaktats på ett visst sätt. Kött får inte tillagas tillsammans med mjölk eller grädde.
Strängt religiösa, ortodoxa, judar är mycket noga med vad som är kosher. Kosher är för dem en fråga om att följa lagen och vara heliga. De flesta judar tillämpar reglerna bara delvis eller inte alls.

Både Islam och Judendomen använder omskärelse. Det är beteckningen på kirurgisk avlägsnande av hela eller delar av förhuden på penisen. Man använder oftast Ingreppet på grund av medicinska, estetiska eller religiösa och kulturella skäl. Judisk omskärelse (Berit Mila) sägs äga rum åtta dagar efter födelsen och är en över 3000 år gammal tradition(Medan i Islam gör man omslärelse sju dagar eller framåt, men tills barnet blir myndig). Den religiösa anledningen till att omskärelse utförs inom judendomen är att det anses vara tecknet på förbundet som Gud slöt med Abraham, som anses av judarna vara religionens och folkets grundare, och som kulminerade i mottagandet av Torah vid berget Sinai.

Inom Judendomen finns det något som heter Sabbaten. Det är den sjunde dagen i veckan och det är vilodagen då man inte arbetar, och det finns många regler och ceremonier för den dagen. Sabbaten varar från fredag kväll till lördag kväll. Man får alltså inte arbeta, resa, bära saker utomhus eller att tända och släcka eld.


                      Islam!


I islam finns de fem pelarna så då heter:

 Shahada=trosbekännelse
 Salah=tidebönen
 Zakat=Allmosa
 hajj till mekka=vallfärden.

Tidebönen används i både Islam och Judendomen men det är inte likadant. Inom Islam ber man 5 gånger. Alla muslimer som har nått pubertetsålder och är friska(mentalt)är mogna nog att utföra tidebönen.

 Innan man börjar be måste man genomföra sex olika villkor som är:

Man ska vara kroppsligen ren, ha rena kläder och ha en plats där tidebönen kan utföras. man tvätta sig efter toalettbesök, avlägsnande av hår från armhålor och andra dolda platser, borsta tänder och ha välskötta naglar. Före och efter varje måltid ska man tvätta händerna.

2. Vara rituellt ren.
    Wudû' eller abdest är en särskild tvättning med rent vatten i syfte att utföra bönen eller läsa Koranen. Tvättningen inleds med att man läser Bismillah, därefter tvättar man händerna upp till handleden och man sköljer munnen och näsan tre gånger vardera. Efter det tvättar man ansiktet och sedan stryker man över övre/främre delen av huvudet, insidan av öronen, baksidan av öronen med hjälp av våta händer. Efter det stryker man nacken med övre sidan av händerna. Som avslutning tvättar man fötterna, först den högra sedan den vänstra.

I början av tvättningen läser man Kalimat ash-shahada och när man är klar med tvättningen och är ren så kan ansiktet och händer torkas med en ren handduk. Om det är brist på vatten så tvättar man endast ansiktet, händer och fötter en gång och huvudet bestryks med våt hand. Med en och samma tvättning kan flera böner utföras.

3. Vara klädd enligt föreskrifterna.
Det är viktigt att vara rätt klädd när man utför salât. Hos kvinnor bör hela kroppen till och med håret vara täckt. Endast händer, fötter och ansikte får visas. Männen måste också täcka sin kropp minst från midjan och ner till knäna.

4. Hålla tiderna då salât ska förrättas.
Bönen går efter solens gång. Dygnet är alltså uppdelat i fem delar och varje bön ska utföras inom sin fastställda tidsperiod som är Morgonbönen (sabah). Morgonbönen ska utföras under gryningen och fram till solens uppgång. Middagsbönen (zuhr) som hålles när solen passerat zenit och fram till eftermiddagsbönens (asr). Man utför eftermiddagsbönen då skuggan av ett föremål överstiger en till två gånger av dess längd. Eftermiddagsbönens sträcker sig fram till kvällsbönens (maghrib). Det sker vid solnedgången. Efter det är det nattbönen (ishâ) som utförs då solen inte längre färgar himlen i väster och den räcker fram till strax innan gryningen.

Tidpunkterna under året då salât får inledas anges i den muslimska kalendern och ofta utropa tidpunkten då salât börjar av böneutropet. Böneutropet får bara ropas ut av män och det ska ske långsamt och med en hög röst.

5. Stå vänd mot qibla.
Qibla är den riktning man ska stå vänd när bönen utförs. Man ska rikta sig mot den hela välsignade byggnaden Kabba i staden Mekka i nuvarande Saudiarabien. Om man inte vet vilken riktning qibla ligger och ingen finns att fråga, får man vända sig i den riktning man tror att det ligger. De flesta moskéer har någon form av nisch eller annan utmärkning mot qibla.

6. Ha rätt intention.
Innan man påbörjar salât bör man ha beslutat i sitt hjärta vilken salât som ska utföras. Beslutet kallas niyya och kan uttalas med en särskild formulering, antingen på sitt hemspråk eller på arabiska. Det finns en särskild formulering för varje salât. Man kan också uttala niyya med sin egen formulering.

Om man inte följer dessa regler så anses bönen vara ogiltig.

En typisk morgonsbön för en muslim består av två avsnitt. Den ena är att man vänder sig mot Mekka i stående ställning, och lägger båda händerna vid öronen och uttalar niyya. Är man svenskspråkig kan man säga: "Jag uträttar morgonbönen för att uppnå Guds tillfredsställelse".

 Därefter går man över till arabiska och säger:
”Allahu Akbar” ("Gud är större").

Efter detta får man inte vända blicken från bönemattan, prata med någon annan eller äta någonting. Man säger Allahu Akbar mellan varje rörelse i bönen. Därefter sätter man höger hand över vänster på bröstet och säger:
”Du är ärad, o Gud och Du är lovprisad. Ditt namn är välsignat, upphöjt är ditt majestät och det finns ingen annan gud än du.”

Efter det läser man på arabiska det första kapitlet ur Koranen och när man läser Koranen börjar man alltid med dessa ord:
”Jag söker skydd hos Gud, från Satan, den utstötte.
I Guds, den Barmhärtiges, den Nåderikes Namn.”

Första kapitlet ur Koranen, al-Fatiha (öppningen):
”All lov och pris tillkommer Gud, världarnas Herre.”
”Den Barmhärtige, den Nåderike.
Domedagens Härskare.
Dig tillber vi, och dig anropar vi om hjälp.
Led oss på den rätta vägen, vägen vars anhängare du välsignat och inte dom som ådragit sig din vrede eller gått vilse.
Amen!”

Därefter läser man ett annat kapitel av Koranen (oftast ett av de kortare), till exempel:
Säg: ”Han är Gud, den Ende.
Gud, som alla är beroende av, men som själv inte är beroende av något.
Han är inte avlad och han har inte avlat.
Och det finns inget som kan jämföras med honom.”

Därefter går man ner i en bugande position och säger:
”All ära är till min Herre, den Störste.”

Sedan, samtidigt som man rätar på sig, säger man:
”Gud hör den som prisar honom.”

Och efter det att man står i en upprätt position säger man:
”Min Herre, lovprisad vare du!”

Därefter faller man ner med pannan mot marken och säger:
”All ära är till min Herre, den Högste”

Man kommer sedan upp ur sin position och sätter sig. Under tiden man sitter säger man:
”Oh Gud, förlåt mig, var barmhärtig mot mig, vägled mig, försörj mig och bevara mig.”

Sedan går man ner med pannan mot marken igen och säger:
”All ära är till min Herre, den Högste”
Efter detta har man klarat en del i bönen.

Själva morgonbönen består av två delar(enheter). Alltså upprepar varenda handling som beskrivits nyss och efter att man är klar med det sätter man sig ner och säger:
”All min bön, dyrkan och mina gärningar är för Gud. Må Guds fred, välsignelser och barmhärtighet vila över Profeten. Må Guds fred vila över oss och Guds rättfärdiga tjänare. Jag vittnar om att det inte finns någonting värt dyrkan förutom Gud och att Muhammed är hans profet. Åh Gud, välsigna Muhammed och hans familj såsom du välsignat Abraham och hans familj. Jag söker skydd hos Gud från gravens och helveteseldens straff. Jag söker skydd hos Gud från livets och dödens prövningar och jag söker skydd från Antikrist och hans prövningar.”

Som en avslutning på bönen vänder man huvudet först till höger och sendan till vänster hälsandes med orden:
”Guds frid vare med dig”
Det är alltså morgonsbönen.

Muslimernas heliga skrift heter koranen. Muhammed fick Koranens ord från Allah genom ängeln Gabriel.

halal är ett ord inom islam för saker som är tillåtet att göra. Om man tar t ex mat så är bland annat vegetarisk mat, fågel, vissa fiskar, lamm och nötkött tillåtet. Däremot är fläskkött, blodmat och alkohol inte tillåtet(haram som är motsatsen till halal). Djur måste slaktas på ett särskilt sätt för att vara halal. Man får inte heller använda hudkräm och kosmetika som innehåller djurfett.

Mekka är muslimernas heliga stad som ligger i Saudiarabien. I Mecka finns templet Kaba, som är den heligaste platsen i den islamiska världen. Templet Kaba står på den öppna gården i moskén Masjid al-Haram. Om man inte är muslim så är det förbjudet att besöka staden Masjid al-Haram. Staden är huvudstad i provinsen Mekka och har cirka 1,5 miljoner invånare.

Som kristna går i kyrkan gäller det samma sak för muslimer och judar men det ser lite annorlunda ut och namnen är olika. Inom Judendomen går man till en Synagoga och inom Islam går man till en moské. En moské eller en مسجد, masjid som det heter på arabiska är en muslimskhelgedom, som är byggd för bön, predikan och undervisning. En troende muslimer ber i moské minst en gång i veckan, på fredagen.

Islams profet är Muhammad som på arabiska stavas محمد, Guden heter Allah och inom
Koranen anser man Jesus som en profet.

Enligt Islam är omskärelse för pojkar obligatorisk. Detta måste ske så tidigt som möjligt. Omskärelse för flickor är däremot inte obligatorisk. Den kvinnliga omskärelsen har svagt stöd i profetens Sunna (traditioner) och är inte något som rekommenderas. En pojkes omskärelse brukar vara en stor fest, inte bara för familjen, utan för alla släktingar och bekanta, och en festmåltid hör till. Åldern då omskärelsen sker är mellan 7 dagar och framåt, men innan pojken blir myndig. Den som konverterar till Islam rekommenderas att låta sig omskäras, för att det är sanna (tradition) för de små och Wajib (obligatoriskt) för vuxna män.


Likheter och skillnader+min egna åsikt:

tisdag 5 november 2013

lena fastnade i skuldfällan!

Vad handlar det om? A


Eftersom att expediten påstod att hon visst hade råd med soffan. Expediten sa att det bara var att betala några hundra i månaden(avbetalning).
 Först så tog hon smålån för att kunna betala räkningarna och efter ett tag så började hon lägga räkningarna i en skokartong för att glömma skulderna.
Eftersom hon inte hade råd med räkningarna tog hon smålån som efter ett tag blev en stor summa. Men en dag när hon skulle ta ett lån på 20 tusen kronor så tog det stopp. Det var för 3 år sedan när hon skulle betala sina räkningar och insåg att det saknades 10 tusen kronor. Hon gick in på en banksida på nätet och fyllde i en ansökan om att låna 20 tusen kronor. Dagen efter fick hon ett besked där det stod avslag. Hon försökte samma sak på flera olika banker men fick alltid samma svar ”avslag”.
De vanligaste skulderna för killar är böter och den vanligaste för tjejer är tv-licenser.
Skulder för mobiltelefoner och telefonabonnemang är också vanliga.
Om du har en skuld på 2000kr så kan den på ett år växa till 10 000kr på grund av räntor och påminnelseavgifter.
Det är dumt eftersom du kan få en betalningsanmärkning. Det innebär att andra kan se att du inte har skött dina betalningar som då kan leda till att du kommer ha svårt att hyra en lägenhet, ta lån, skaffa telefonabonnemang och få jobb. En betalningsanmärkning kan ligga kvar i upp till tre år.
    Extra: (Det är också dumt eftersom kronofogden kan komma hem till dig och ta dina            värdesaker).

Vad handlar det om? B
Eftersom hon vet om konsekvenserna med smålån nu och har börjat tänka lite smartare. Alltså tar hon inte smålån längre.
 Hon köpte en soffa, kredit på Konsum, hon köpte resor på avbetalning, skaffade kort på H&M och JC och så tog hon ett banklån för att köpta en bil.
Först så tyckte hon att det var konstigt att köpa något utan att betala men den känslan försvann efter ett tag när hon såg räkningen. Hon trodde att räkningen bara var så stor i en månad så hon tog ett lån. Hon hade alltså skaffat sig utgifter större än hennes inkomster. Hon tänkte inte på konsekvenserna så när nästa räkning så tog hon ytligare ett lån. Hon tyckte att det var väldigt enkelt. Man ansökte bara på nätet, fyllde i sina inkomstuppgifter och dagen därpå så låg det pengar på kontot. Hon tyckte inte om att vara skyldig folk pengar och hon försökte bromsa sig själv. Men sen så tänkte hon bara på det som den där expediten sa. ”Så gör ju alla”. Hon tänkte då bara att hon var onödigt änslig.
Hon gömde räkningarna eftersom hon ville glömma det. Hon tänkte att om hon lägger räkningarna i en skokartong som kan hon kanske glömma det och hon lyckades nästan med det. Hon tänkte inte på vilka konsekvenser som hon kunde få.
Skuldrådgivare är de personer som kan hjälpa dig som har skulder som Lena hade. Om man t ex har hamnat i samma situation som Lena. Skuldrådgivaren ger dig tips och berättar vilka saker som man kan göra för att bli av med skulderna.