torsdag 14 november 2013

Judendomen och Islam!

                                Judendomen


Judarnas heliga stad är Jerusalem som är Israels och Palestinas huvudstad. År 1949 blev Jerusalem utropad som huvudstad i Israel och den blev utropad som Palestinas huvudstad  sedan 2002. Staden består av 783 800 invånare.

 Något annat som är heligt är judendomens heliga skrift(gamla testamentet). Den består av mosesböckerna och ett antal tillägsböcker. Torah är också en del av gamla testamentet.  I Torah anser man Jesus som en vanlig person som inte har någon religiös roll.

En jude ber tre gånger dagligen med en fjärde som läggs till på sabbat och helgdagar. Deras heliga byggnad som heter synagoga som är en judisk samlingslokal avsedd för dyrkan och religiösa studier. Synagogor har byggts i alla olika möjliga stilar och storlekar. På traditionella synagogor ser man ofta just tolv fönster, som symboliserar de tolv judiska stammarna.

Judar har en viss regler när det gäller mat som kallas för Kosher och det är alltså är ett ord inom judendomen för mat som man får äta och föremål som man får använda när man lagar mat. Det kommer av ett hebreiskt ord för 'rätt' och 'riktig'. Rätt mat är mat som man tillagat enligt reglerna i Moseböckerna. Fläskkött, skaldjur och blodmat är helt förbjudet. Nötkött, får och höns är kosher(kan man äta) bara om djuret har slaktats på ett visst sätt. Kött får inte tillagas tillsammans med mjölk eller grädde.
Strängt religiösa, ortodoxa, judar är mycket noga med vad som är kosher. Kosher är för dem en fråga om att följa lagen och vara heliga. De flesta judar tillämpar reglerna bara delvis eller inte alls.

Både Islam och Judendomen använder omskärelse. Det är beteckningen på kirurgisk avlägsnande av hela eller delar av förhuden på penisen. Man använder oftast Ingreppet på grund av medicinska, estetiska eller religiösa och kulturella skäl. Judisk omskärelse (Berit Mila) sägs äga rum åtta dagar efter födelsen och är en över 3000 år gammal tradition(Medan i Islam gör man omslärelse sju dagar eller framåt, men tills barnet blir myndig). Den religiösa anledningen till att omskärelse utförs inom judendomen är att det anses vara tecknet på förbundet som Gud slöt med Abraham, som anses av judarna vara religionens och folkets grundare, och som kulminerade i mottagandet av Torah vid berget Sinai.

Inom Judendomen finns det något som heter Sabbaten. Det är den sjunde dagen i veckan och det är vilodagen då man inte arbetar, och det finns många regler och ceremonier för den dagen. Sabbaten varar från fredag kväll till lördag kväll. Man får alltså inte arbeta, resa, bära saker utomhus eller att tända och släcka eld.


                      Islam!


I islam finns de fem pelarna så då heter:

 Shahada=trosbekännelse
 Salah=tidebönen
 Zakat=Allmosa
 hajj till mekka=vallfärden.

Tidebönen används i både Islam och Judendomen men det är inte likadant. Inom Islam ber man 5 gånger. Alla muslimer som har nått pubertetsålder och är friska(mentalt)är mogna nog att utföra tidebönen.

 Innan man börjar be måste man genomföra sex olika villkor som är:

Man ska vara kroppsligen ren, ha rena kläder och ha en plats där tidebönen kan utföras. man tvätta sig efter toalettbesök, avlägsnande av hår från armhålor och andra dolda platser, borsta tänder och ha välskötta naglar. Före och efter varje måltid ska man tvätta händerna.

2. Vara rituellt ren.
    Wudû' eller abdest är en särskild tvättning med rent vatten i syfte att utföra bönen eller läsa Koranen. Tvättningen inleds med att man läser Bismillah, därefter tvättar man händerna upp till handleden och man sköljer munnen och näsan tre gånger vardera. Efter det tvättar man ansiktet och sedan stryker man över övre/främre delen av huvudet, insidan av öronen, baksidan av öronen med hjälp av våta händer. Efter det stryker man nacken med övre sidan av händerna. Som avslutning tvättar man fötterna, först den högra sedan den vänstra.

I början av tvättningen läser man Kalimat ash-shahada och när man är klar med tvättningen och är ren så kan ansiktet och händer torkas med en ren handduk. Om det är brist på vatten så tvättar man endast ansiktet, händer och fötter en gång och huvudet bestryks med våt hand. Med en och samma tvättning kan flera böner utföras.

3. Vara klädd enligt föreskrifterna.
Det är viktigt att vara rätt klädd när man utför salât. Hos kvinnor bör hela kroppen till och med håret vara täckt. Endast händer, fötter och ansikte får visas. Männen måste också täcka sin kropp minst från midjan och ner till knäna.

4. Hålla tiderna då salât ska förrättas.
Bönen går efter solens gång. Dygnet är alltså uppdelat i fem delar och varje bön ska utföras inom sin fastställda tidsperiod som är Morgonbönen (sabah). Morgonbönen ska utföras under gryningen och fram till solens uppgång. Middagsbönen (zuhr) som hålles när solen passerat zenit och fram till eftermiddagsbönens (asr). Man utför eftermiddagsbönen då skuggan av ett föremål överstiger en till två gånger av dess längd. Eftermiddagsbönens sträcker sig fram till kvällsbönens (maghrib). Det sker vid solnedgången. Efter det är det nattbönen (ishâ) som utförs då solen inte längre färgar himlen i väster och den räcker fram till strax innan gryningen.

Tidpunkterna under året då salât får inledas anges i den muslimska kalendern och ofta utropa tidpunkten då salât börjar av böneutropet. Böneutropet får bara ropas ut av män och det ska ske långsamt och med en hög röst.

5. Stå vänd mot qibla.
Qibla är den riktning man ska stå vänd när bönen utförs. Man ska rikta sig mot den hela välsignade byggnaden Kabba i staden Mekka i nuvarande Saudiarabien. Om man inte vet vilken riktning qibla ligger och ingen finns att fråga, får man vända sig i den riktning man tror att det ligger. De flesta moskéer har någon form av nisch eller annan utmärkning mot qibla.

6. Ha rätt intention.
Innan man påbörjar salât bör man ha beslutat i sitt hjärta vilken salât som ska utföras. Beslutet kallas niyya och kan uttalas med en särskild formulering, antingen på sitt hemspråk eller på arabiska. Det finns en särskild formulering för varje salât. Man kan också uttala niyya med sin egen formulering.

Om man inte följer dessa regler så anses bönen vara ogiltig.

En typisk morgonsbön för en muslim består av två avsnitt. Den ena är att man vänder sig mot Mekka i stående ställning, och lägger båda händerna vid öronen och uttalar niyya. Är man svenskspråkig kan man säga: "Jag uträttar morgonbönen för att uppnå Guds tillfredsställelse".

 Därefter går man över till arabiska och säger:
”Allahu Akbar” ("Gud är större").

Efter detta får man inte vända blicken från bönemattan, prata med någon annan eller äta någonting. Man säger Allahu Akbar mellan varje rörelse i bönen. Därefter sätter man höger hand över vänster på bröstet och säger:
”Du är ärad, o Gud och Du är lovprisad. Ditt namn är välsignat, upphöjt är ditt majestät och det finns ingen annan gud än du.”

Efter det läser man på arabiska det första kapitlet ur Koranen och när man läser Koranen börjar man alltid med dessa ord:
”Jag söker skydd hos Gud, från Satan, den utstötte.
I Guds, den Barmhärtiges, den Nåderikes Namn.”

Första kapitlet ur Koranen, al-Fatiha (öppningen):
”All lov och pris tillkommer Gud, världarnas Herre.”
”Den Barmhärtige, den Nåderike.
Domedagens Härskare.
Dig tillber vi, och dig anropar vi om hjälp.
Led oss på den rätta vägen, vägen vars anhängare du välsignat och inte dom som ådragit sig din vrede eller gått vilse.
Amen!”

Därefter läser man ett annat kapitel av Koranen (oftast ett av de kortare), till exempel:
Säg: ”Han är Gud, den Ende.
Gud, som alla är beroende av, men som själv inte är beroende av något.
Han är inte avlad och han har inte avlat.
Och det finns inget som kan jämföras med honom.”

Därefter går man ner i en bugande position och säger:
”All ära är till min Herre, den Störste.”

Sedan, samtidigt som man rätar på sig, säger man:
”Gud hör den som prisar honom.”

Och efter det att man står i en upprätt position säger man:
”Min Herre, lovprisad vare du!”

Därefter faller man ner med pannan mot marken och säger:
”All ära är till min Herre, den Högste”

Man kommer sedan upp ur sin position och sätter sig. Under tiden man sitter säger man:
”Oh Gud, förlåt mig, var barmhärtig mot mig, vägled mig, försörj mig och bevara mig.”

Sedan går man ner med pannan mot marken igen och säger:
”All ära är till min Herre, den Högste”
Efter detta har man klarat en del i bönen.

Själva morgonbönen består av två delar(enheter). Alltså upprepar varenda handling som beskrivits nyss och efter att man är klar med det sätter man sig ner och säger:
”All min bön, dyrkan och mina gärningar är för Gud. Må Guds fred, välsignelser och barmhärtighet vila över Profeten. Må Guds fred vila över oss och Guds rättfärdiga tjänare. Jag vittnar om att det inte finns någonting värt dyrkan förutom Gud och att Muhammed är hans profet. Åh Gud, välsigna Muhammed och hans familj såsom du välsignat Abraham och hans familj. Jag söker skydd hos Gud från gravens och helveteseldens straff. Jag söker skydd hos Gud från livets och dödens prövningar och jag söker skydd från Antikrist och hans prövningar.”

Som en avslutning på bönen vänder man huvudet först till höger och sendan till vänster hälsandes med orden:
”Guds frid vare med dig”
Det är alltså morgonsbönen.

Muslimernas heliga skrift heter koranen. Muhammed fick Koranens ord från Allah genom ängeln Gabriel.

halal är ett ord inom islam för saker som är tillåtet att göra. Om man tar t ex mat så är bland annat vegetarisk mat, fågel, vissa fiskar, lamm och nötkött tillåtet. Däremot är fläskkött, blodmat och alkohol inte tillåtet(haram som är motsatsen till halal). Djur måste slaktas på ett särskilt sätt för att vara halal. Man får inte heller använda hudkräm och kosmetika som innehåller djurfett.

Mekka är muslimernas heliga stad som ligger i Saudiarabien. I Mecka finns templet Kaba, som är den heligaste platsen i den islamiska världen. Templet Kaba står på den öppna gården i moskén Masjid al-Haram. Om man inte är muslim så är det förbjudet att besöka staden Masjid al-Haram. Staden är huvudstad i provinsen Mekka och har cirka 1,5 miljoner invånare.

Som kristna går i kyrkan gäller det samma sak för muslimer och judar men det ser lite annorlunda ut och namnen är olika. Inom Judendomen går man till en Synagoga och inom Islam går man till en moské. En moské eller en مسجد, masjid som det heter på arabiska är en muslimskhelgedom, som är byggd för bön, predikan och undervisning. En troende muslimer ber i moské minst en gång i veckan, på fredagen.

Islams profet är Muhammad som på arabiska stavas محمد, Guden heter Allah och inom
Koranen anser man Jesus som en profet.

Enligt Islam är omskärelse för pojkar obligatorisk. Detta måste ske så tidigt som möjligt. Omskärelse för flickor är däremot inte obligatorisk. Den kvinnliga omskärelsen har svagt stöd i profetens Sunna (traditioner) och är inte något som rekommenderas. En pojkes omskärelse brukar vara en stor fest, inte bara för familjen, utan för alla släktingar och bekanta, och en festmåltid hör till. Åldern då omskärelsen sker är mellan 7 dagar och framåt, men innan pojken blir myndig. Den som konverterar till Islam rekommenderas att låta sig omskäras, för att det är sanna (tradition) för de små och Wajib (obligatoriskt) för vuxna män.


Likheter och skillnader+min egna åsikt: 


Likheterna mellan Islam och judendomen är att de båda religionerna använder omskärelse som jag då har tänkt lite på. Eftersom omskärelse sker åtta dagar efter födelsen så har barnet ingen talan om detta. Jag tycker att man borde vänta med att göra omskärelse tills barnet själv kan prata och bestämma om han vill göra omskärelse. Vem vet vad som kan hända med barnet i framtiden? Detta kan förstöra hans själv. Vem vet, tänk om han inte vill vara jude/muslim och kanske vill bli kristen. Detta kan också göra så att han blir van vid att någon bestämmer över honom och inte vågar ta ansvar för sig själv och säga ifrån(försvara)sig. Enligt judarna är den religiösa anledningen till att omskärelse utförs inom judendomen är att det anses vara tecknet på förbundet som Gud slöt med Abraham och jag tycker att detta är bullshit. Varför skulle man göra omskärelse på grund förbundet som Gud slöt med Abraham? Det har inget med saken att göra, helt onödigt. Att förstöra ett barns självförtroende på grund av förbundet mellan Gud och Abraham är oacceptabelt. Barnet borde få välja själv vad han vill gör med sin kropp. Varför är den manliga omskärelsen obligatoriskt medan den kvinnliga omskärelsen inte är det? Jag kommer ihåg att jag läste ett citat ur gamla testamentet ”alla människor är likvärdiga eftersom alla är skapade av samma gud.” Om alla är likvärdiga så borde väl det inte vara obligatoriskt för män att göra omskärelse. Men inom Islam harmbarnet talan eftersom en islamisk omskärelse sker efter 7 dagar och framåt, men innan pojken blir myndig. Inom den tiden kan partet prata men tyvärr är omskärelse obligatoriskt.

Något annat som jag har märkt mellan Islam och Judendomen är att båda har regler när det gäller mat. Judarna kallar det Kosher och muslimerna kallar det halalkött. Motsatsen till halal är haram och det används för att beskriva vad som är otillåtet för en muslim. Jag följer själv ingen av dessa regler eftersom jag tycker att det är otroligt dumt. Jag ska få äta vad man vill utan några regler. Man ska stå för sig själv och göra vad man vill utan att tänka på att man har brutit någon regel. Detta kan dessutom kosta pengar för både muslimer och judar eftersom judar måste köpa en massa kastruller/stekpannor och speciell mat medan muslimerna måste köpa dyrare kött och det kan skapa ekonomiska problem. Det som gör mig riktigt sur med Kosher är att de måste döda djuret på ett annorlunda sätt som jag då tycker är djurplågeri. Man skär av halsen på djuret och låter blodet rinna. Det är något som jag tycker är oacceptabelt och något som de borde ändra på.

Något annat de har gemensamt är en helig byggnad, stad och bok. För judarna är det synagoga, Jerusalem och gamla testamentet och för muslimerna är det moské, Mekka och koranen.
Min egna professionella åsikt om synagoga och moské är att jag tycker att det är väldigt bra med synagoga och moské eftersom man träffar många nya och gamla människor och man har dessutom något gemensamt(religionen). Man hjälper varandra i svåra situationer och dessutom är det den bästa platsen att sörja en förlust.

Att ha en helig stad kan vara något båda bra och dåligt eftersom det är kul med att ha en helig stad men det kan vara lite svårt att åka/flyga till staden. Lite onödigt ändå men alla tycker olika.

Dock detta med helig bok har skapat otroligt mycket problem i samhället. Vissa gör självmord och kapar flyg för att komma närmare Allah. Vissa läser vissa saker från koranen och tolkar det på annorlunda sätt. T ex så stod det i koranen att det är bättre att du inte är homosexuell men vissa tolkar det som om det står du får inte vara homosexuell. Om man tänker noga på det så om hela mänskligheten är homosexuell borde väl det inte finnan några människor kvar på jorden efter 70-100år. Alltså finns det flera sätt att tänka på men de flesta människorna tänker negativt istället för positivt.

Det som är lite annorlunda mellan de två religionerna är att inom Islam är Jesus Guds (Allahs) budbärare som sänts till Israels barn för att vägleda dem med en ny helig ny skrift. Däremot har Jesus inte någon religiös roll inom Judendomen, han är alltså helt vanlig.

 Inom Islam är kvinnans ansvar att sköta hemmet och barnen medan mannens jobb är att försörja familjen. Det är likadant inom Judendomen.

Om man ser hur kvinnorna har det i Iran som då styrs av ett islamiskt regim:


Kvinnor får inte gå på sportevenemang.
Kvinnor och män i Iran får inte bada tillsammans eller gå i skola tillsammans.
Kvinnorna i Iran får inte cykla och måste ha slöja på sig efter att ha fyllt 9 år gammal.

 De riskerar spöstraff och fängelse om myndigheterna bedömer att de inte har klätt sig tillräcklig.

 Kvinnorna i Iran får inte vara gifta mer än en gång medan männen får ha 4 fruar.

Om kvinnans man dör går vårdnaden av barnen till farfadern och kvinnan får då gifta om sig.

Kvinnor i Iran har rätt till hög utbildning.

Mödrar i Iran har rätt till tre månaders betald mammaledighet.

På offentliga platser får kvinnor inte beblanda sig med män som de inte är släkt med.
Kvinnor måste åka i en särskild avdelning på bussen och gå in genom separata entréer till universitet, flygplatser och andra offentliga byggnader. Kvinnor får inte heller närvara vid sportevenemang där män tävlar som t ex fotboll. Detta förbud åtföljs dock inte alltid.


Kvinnor i Iran behandlas oftast av kvinnliga läkare och män av manliga läkare.

 Kvinnornas dödsstraff i Iran är att bli stenade.

Ibland kan det vara svårt i hemmet för kvinnorna eftersom de kan bli misshandlade om de inte lyder männen.

Många kvinnor i Iran prostituerar sig för att kunna försörja sig och sina familjer. Detta gäller även männen.

Det råder alkohol förbud i Iran för både män och kvinnor.

 Både kvinnor och män har rösträtt i Iran.

Om män eller kvinnor går emot regimen straffas dom med fängelse, tortyr eller dödsstraff.

Kvinnans ord i Iran väger mindre än mannens t ex under en rättegång.
En mans vittnesmål värderas lika mycket som två kvinnors vittnesmål tillsammans.

Vid arv får mannen dubbelt så mycket som kvinnan.




Som ni ser har kvinnor inom Islam/Iran det väldigt svår med vet de själva inte eftersom de inte vet hur det är i de andra länderna som t ex Sverige där kvinnor får göra allt. Men köns skillnaden mellan kvinnor och män har inte alltid varit så extrem i Iran. Irans historia sträcker sig till ca 2500 år tillbaka i tiden. Under den tiden var majoriteten av perser Zaratosta troende(religion). Men religion hade inte så stor betydelse. Det rådde jämlikhet mellan både könen. Vid monarki hade även kvinnan rätt till tronen för att bli drottning. Kvinnan fick även delta i Armen och hade höga positioner som t ex befälhavare, general och storamiral.

Kvinnor inom Judendom tycker själva att de har de bra men det finns vissa saker är lite annorlunda eftersom inom judendomen är renlighet viktig och mycket som gäller kvinnan och hennes kropp anses vara orent. Kvinnors menstruation anses vara oren. Man får inte ha sex under mensen och inte en vecka efter heller. När perioden är slut ska hustrun ta ett rituellt bad. Att föda barn betraktas också vara orent. Det tar längre tid att bli "ren" efter att ha fött en flicka. Sju dagar om det är en pojke, och fjorton dagar om det är en flicka. Detta kan få många kvinnor att tappa självförtroende efter som man tycker att man är smutsig.
I fundamentalistisk judendom får inte kvinnan läsa Torah. Man accepterar inte kvinnliga rabbiner heller. Tio män måste vara närvarande för att en viss gudstjänst ska kunna genomföras. I de flesta fallen så får inte män och kvinnor sitta tillsammans i synagogan.I den judiska historien var kvinnan omyndig och fick inte ärva heller.
Om man ser på hur en Judisk kvinna har det jämfört med en Muslimsk kvinna så märker man att en jude har det mycket bättre än en muslim men ingen av de har det riktigt bra och jag tycker att det borde vara som Sverige är just nu. Alla är lika värda, man kan bli vad man vill och göra vad man vill.

Min egna åsikt om Islam är att folk är mer rädda för muslimer än kristna, judar, hinduer och så vidare. Vissa tänker att alla muslimer är terrorister. Dock kan man också förstå dem ibland när det gäller olikan i World trade center eller liknande olyckor. Men man måste också använda hjärnan ibland och tänka själv. Bara för att ett par terrorister som nu råkar vara muslimer kappar ett flyg så betyder det inte att alla muslimer kommer göra det. Anders Behring Breivik var t ex inte muslim.

Det finns flera frågor i mitt huvud som ingen kan svara på inte ens jag eftersom ingen har svaret. Man kan bara gissa.

1. I gamla testamentet står det att man får stena en kvinna om hon har varit otrogen, varför är det så? Ska man verkligen bli torterad för att man har varit otrogen?

I gamla testamentet står det att gud inte förlåter om man inte följer hans lagar , varför ska man då be om förlåtelse?

3. Det står att meningen med livet enligt en jude är att använda sin yttersta kapacitet för att kunna bli den bästa personen man kan bli.
Varför ska man be om förlåtelse om meningen med livet är att man ska bli den bästa personen man kan bli?

4.  Det tar längre tid att bli "ren" efter att ha fött en flicka. Sju dagar om det är en pojke, och fjorton dagar om det är en flicka. Det står att alla är likvärdig men här låter det inte så? är flickor smutsigare än pojkar?

Det står människor är likvärdiga eftersom alla är skapade av samma gud. Varför finns det då personer som lever på gator och har inte råd med mat.

Varför blir barnet automatiskt jude om mamman är Jude och inte tvärt om?

Kvinnans uppgift har traditionellt varit att ansvara för hemmet och barnen. Varför inte mannen.

Hur kan Muhammed ha skrivit koranen när han var analfabet?

Tyvärr kan ingen svara på dessa frågor eftersom det inte finns några svar skrivna. Det är bara en som kan svara på allt och det är GUD/ALLAH.






Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Haram
http://sv.wikipedia.org/wiki/Judendom
http://www.ne.se/judendomen
http://www.ne.se/islam
http://www.ne.se/kaba
http://www.ne.se/omsk%C3%A4relse
http://www.ne.se/kosher?i_h_word=kosher%27
http://sv.wikipedia.org/wiki/Manlig_omsk%C3%A4relse
http://www.islamguiden.com/manligomskarelse.shtml#.UoUBPJRvzB4
http://www.islamiska.org/s/sverige.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Halal
http://sv.wikipedia.org/wiki/Haram
http://sv.wikipedia.org/wiki/Islam
http://sv.wikipedia.org/wiki/Synagoga
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mosk%C3%A9
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaba
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jerusalem
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kosher

Vår egen Judendomen text!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar