tisdag 5 november 2013

lena fastnade i skuldfällan!

Vad handlar det om? A


Eftersom att expediten påstod att hon visst hade råd med soffan. Expediten sa att det bara var att betala några hundra i månaden(avbetalning).
 Först så tog hon smålån för att kunna betala räkningarna och efter ett tag så började hon lägga räkningarna i en skokartong för att glömma skulderna.
Eftersom hon inte hade råd med räkningarna tog hon smålån som efter ett tag blev en stor summa. Men en dag när hon skulle ta ett lån på 20 tusen kronor så tog det stopp. Det var för 3 år sedan när hon skulle betala sina räkningar och insåg att det saknades 10 tusen kronor. Hon gick in på en banksida på nätet och fyllde i en ansökan om att låna 20 tusen kronor. Dagen efter fick hon ett besked där det stod avslag. Hon försökte samma sak på flera olika banker men fick alltid samma svar ”avslag”.
De vanligaste skulderna för killar är böter och den vanligaste för tjejer är tv-licenser.
Skulder för mobiltelefoner och telefonabonnemang är också vanliga.
Om du har en skuld på 2000kr så kan den på ett år växa till 10 000kr på grund av räntor och påminnelseavgifter.
Det är dumt eftersom du kan få en betalningsanmärkning. Det innebär att andra kan se att du inte har skött dina betalningar som då kan leda till att du kommer ha svårt att hyra en lägenhet, ta lån, skaffa telefonabonnemang och få jobb. En betalningsanmärkning kan ligga kvar i upp till tre år.
    Extra: (Det är också dumt eftersom kronofogden kan komma hem till dig och ta dina            värdesaker).

Vad handlar det om? B
Eftersom hon vet om konsekvenserna med smålån nu och har börjat tänka lite smartare. Alltså tar hon inte smålån längre.
 Hon köpte en soffa, kredit på Konsum, hon köpte resor på avbetalning, skaffade kort på H&M och JC och så tog hon ett banklån för att köpta en bil.
Först så tyckte hon att det var konstigt att köpa något utan att betala men den känslan försvann efter ett tag när hon såg räkningen. Hon trodde att räkningen bara var så stor i en månad så hon tog ett lån. Hon hade alltså skaffat sig utgifter större än hennes inkomster. Hon tänkte inte på konsekvenserna så när nästa räkning så tog hon ytligare ett lån. Hon tyckte att det var väldigt enkelt. Man ansökte bara på nätet, fyllde i sina inkomstuppgifter och dagen därpå så låg det pengar på kontot. Hon tyckte inte om att vara skyldig folk pengar och hon försökte bromsa sig själv. Men sen så tänkte hon bara på det som den där expediten sa. ”Så gör ju alla”. Hon tänkte då bara att hon var onödigt änslig.
Hon gömde räkningarna eftersom hon ville glömma det. Hon tänkte att om hon lägger räkningarna i en skokartong som kan hon kanske glömma det och hon lyckades nästan med det. Hon tänkte inte på vilka konsekvenser som hon kunde få.
Skuldrådgivare är de personer som kan hjälpa dig som har skulder som Lena hade. Om man t ex har hamnat i samma situation som Lena. Skuldrådgivaren ger dig tips och berättar vilka saker som man kan göra för att bli av med skulderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar