onsdag 25 januari 2012

Hur det ser ut när ljuset reflekteras!

Hur ser det ut när ljuset reflekteras


Syfte:
Vi ska kunna se brännpunkten och se hur strålar reflekteras.
Material: 
Konvex spegel
mobil
Konkav spegel
lampa
Lins
Spalthållare
Spänningskub
Dator
Konvex lins
hypotes: Med den Konkava spegeln trodde jag att ljuset skulle reflekteras inåt och bilda en brännpunkt. Med den Konvexa spegeln trodde jag att ljuset bara skulle reflekteras utåt utan att bilda en brännpunkt.
utförande: Vi satte först på en lampa, en konvex lins och en Spalthållare på spänningskuben. Sen satte vi på ljuset som åkte igenom linsen och spalthållaren kontrollerat och där efter la vi en konkav spegel där ljuset reflekterades tillbaka och bildade en brännpunk. Sen så lade vi en Konvex spegel framför spalthållaren. Då reflekterades ljuset utåt utan att bilda en brännpunkt. 
Resultat: Först satte vi på Ljuset som åkte igenom linsen och spalthållaren kontrollerat. Efter de satte vi en konkav spegel framför spalthållaren som gjorde att ljuset reflekterades och bildade en brännpunkt. Men när vi la den konvexa spegeln framför så reflekterades ljuset utåt och så bildades det ingen brännpunkt.
Slutsats: När ljuset träffade den konkava spegeln så reflekterades den inåt och bildade en brännpunkt men när den kom på den konvexa spegeln reflekterades den utåt.


Konkav spegel


Konvex spegel

Bild av: Samin Panah                                                                            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar